Variklio veleno šlifavimas


variklio velenas

Alkūninis velenas priima švaistiklių perduodamą stūmoklių jėgą, paverčia ją sukamuoju judesiu ir perduoda per smagratį transmisijai. Velenų
konstrukciją lemia cilindrų skaičius, jų išdėstymas, cilindrų darbo tvarka. Jie sudaryti iš pagrindinių, skriejiklinių kakliukų, atsvarų, žastų, kuriuose yra alyvos tiekimo kanalai. Alkūninį veleną veikia dinaminės žaibiškai greitai kintančios pagal kryptį ir dydį jėgos. Todėl velenas yra veikiamas sukimo, lenkimo, išcentrinių ir smūginių

 

jėgų.Alkūniniai velenai gali būti liejami, štampuojami, surenkami. Štampuoti velenai gaminami iš aukštos kokybės chromnikelinio plieno, todėl yra labai tvirti. Alkūninis velenas yra sujungtas su smagračiu.

Smagratis skirtas sukaupti kinetinės energijos pertekliui darbo takto pradžioje ir sukti alkūniniam velenui kitų variklio cilindre vykstančių taktų metu. Šiuo tikslu gaminamas didelio inercijos momento smagratis, slopinantis sukamuosius virpesius varikliui dirbant mažais veleno sūkiais. Kartais gaminami dviejų masių smagračiai  (kitaip vadinami “plaukojantys“ smagračiai), kurie slopina žemųjų ir aukš-tųjų dažnių sukamuosius virpesius.

Alkūninis velenas remiasi į cilindrų bloką slydimo guoliais ir juose gali suktis.

Sutrikus alkūninio veleno tepimui dėl vienokių ar kitokių priežasčių padidėja trintis tarp veleno kakliukų ir slydimo guolių. Šio sumažėjusio tepimo pasekmės lemia veleno kakliukų ir slydimo guolių susidėvėjimą. Dėl trinties padidėjus tarpeliui tarp veleno kakliuko ir slydimo guolių atsiranda sukantis alkūninio veleno mechanizmui mechaninis garsas “kalimas“. Jei atsiradus šiam garsui mechanizmo sukimas nėra stabdomas, tuomet yra dar stipriau pažeidžiamas alkūninio veleno mechanizmas.

Šalinant šias pasekmes pirmiausiai tenka išsiaiškinti priežastis kodėl įvyko alkūninio veleno tepimo sutrikimas.

Pats velenas yra remontuojamas šlifavimo būdu, nušlifuojant pažeistą paviršių.

Įrašas paskelbtas temoje Varikliai ir pažymėtas , , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

19 komentarų

  1. Mazas sakė:

    Sweiki norejau pasiteirauti Del alkuninio slifavimo.Ar jus ir pritaikote indeklus prie alkuninio.Nes kiek zinau tai remontiniai turetu detis ir ar jum reikalingas švaistiklis pritaikant remontinius indeklus.aciu iš anksto🙂

    Patinka

  2. Julius sakė:

    Sveiki, ar galima šlifuoti bmw e46 330i 170kw 2001m. m54b30 variklio velena? ir kur galima rasti remontiniu indeklu?

    Patinka

  3. Medardas sakė:

    Sveiki, domintu veleno slifavimo kaina ir ar jis apskritai slifuojamas, nes nerandu remontiniu indeklu??? Automobilis mitsubishi montero 3,5 benzinas, 6g74 varyklio kodas.

    Patinka

  4. Laimis sakė:

    Sveiki, kiek kainuotų alkūninio veleno šlifavimas 1992, 2.5ltr, 85kw.

    Patinka

  5. Tomas sakė:

    Sveiki,
    kiek kainuotų alkūninio veleno šlifavimas Opel Vectra 2,0; 74 kw; 2011 metų?

    Patinka

  6. Andrius sakė:

    sveiki labai domina ar subaru 2,5 115kw 2000metu, variklio velena galima nuslifuoti? Vienam tekintojui buvau nuvezes, tai sake, kad neslifuos nes po to labai lengvai luzta? ir sake kad tokiu siauru kakliuku nenuslifuoja ar tai tiesa? o gal jum atvezti apziureti?

    Patinka

    • Sveikas Andriau.
      Šlifuoti tikrai galima. Kad velenas lūžta po šlifavimo tai čia pavadinčiau mitu. Viskas priklauso nuo dirbančio meistro darbo kokybės.
      Žinoma visuomet yra geriausia pamatyti tavo turimo veleno būklę prieš tvirtai sakant, kad galima šlifuoti. Gal pas tave jis jau tiek prišlifuotas, kad daugiau nėra kur jo šlifuoti?

      Jei tai būtų pirmas šlifavimas manau jokių problemų dėl to nekiltų.

      Patinka

      • Andrius sakė:

        velenui butu pirmas slifavimas, yra vienas indeklas gan stipriai prasuktas, ant kakliuko matomi akivaizdus pazeidimai, ir aisku labai domi kaina tokiu darbu? ir ar reikia su jumis is anksto susitarti ar bet kada galima atvezti?

        Patinka

      • Kaip ir minėjau prieš tai kaina apie 60 Lt. Tačiau ir kaina ir darbai priklauso nuo tavo veleno būklės, todėl kokrečiai galima pasakyti tik atlikus tavo turimo veleno pamatavimus.
        Geriausiai prieš atvežant paskambinti.

        Patinka

  7. Konstantinas sakė:

    Sveiki,Kiek kainuotu alkuninio veleno isemimas slifavimas ir idejimas Hyundai H-1 2,5 TD 2001 metu.

    Patinka

    • Sveikas Konstantinai. Veleno šlifavimo kaina apie 60 Lt.
      O veleno išėmimo kaina jau nuo daug ko priklauso. Jei variklis dar automobilyje tuomet variklio išėmimas kainuos apie 480 Lt. Tik po to bus galima išiminėti veleną iš variklio. Veleno išėmimo kainos iš variklio svyruoja, nuo 200 Lt iki 600 Lt. Platus kainos diapazonas yra todėl, kad pagal skirtingas variklių konstrukcijas yra atliekama skirtingi ardymo darbai.

      Patinka

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.